GROENTEN ZONDER GRENZEN 3

Groenten op de Kipstraat - Deel 3 - slot

Het keukenteam is druk bezig als ik aankom op de Kipstraat. Eindelijk zie ik waar ‘the magic happens’. Eerder leerde ik Groenten Zonder Grenzen kennen: het project waar voedselverspilling en eenzaamheid worden bestreden en liep ik een dagje mee. Nu ben ik bij het Huis van de Wijk waar het Groenten Zonder Grenzenteam de waste omtovert in gezonde en lekkere gerechten. 

Ik neem alvast een kijkje en zie aardappels uit de oven, salades, brood en falafel: gemaakt door een echte chef uit Syrië. Hij wilde graag meekoken op de woensdagen en staat nu achter een grote pan waar hij de mooiste falafel tevoorschijn tovert. 

Groenten Zonder Grenzen De Platte Stad

Aan tafel heb ik een interessant gesprek over gezonde voeding. Door de lange tafel raak je makkelijk in gesprek. Een Colombiaanse jongen vertelt over zijn land en over de taal. Hij wil graag Nederlands leren en dit is voor hem een gelegenheid om te oefenen. Achterin de zaal zit een groepje ouderen, die elkaar hier op zoekt.

Groenten Zonder Grenzen De Platte Stad
In de gang staat nog ongeveer een derde van de producten die niet op kwamen tijdens het koken: bakken met spruitjes, citroenen, druiven, kweeperen en bananen. 

Na het veganistische toetje: chocoladeijs van banaan, kunnen alle gasten nog een goodiebag mee naar huis nemen. Toch is er veel over. 
Zoals je begrijpt is weggooien de allerlaatste optie dus er zijn nog een paar adresjes waar het team langs gaat. Het Leger Des Heils is daar een van en ik mag mee.

Groenten Zonder Grenzen De Platte Stad

We komen als geroepen bij het gebouw om de hoek. De beheerder vertelt dat er vanavond iets mis was gegaan met de bezorging van het eten. Met gebrek aan beter had hij wat kip en patat gemaakt maar een gezonde maaltijd is erg welkom. 

Later brengt het team nog met een kruiwagen vol producten.

De Platte Stad Groenten Zonder Grenzen

Het is laat en tijd voor mij om naar huis te gaan. Maar ik denk nog lang na over mijn ontmoeting met Groenten Zonder Grenzen. Dat zo’n simpel idee als afgedankte producten meenemen van de markt nog zo’n keten kan vormen van sociale inclusie, verbinden van verschillende doelgroepen, mensen met een laag inkomen gezond laten eten en vervolgens erg welkom is het het Leger Des Heils. Dit zou veel meer moeten worden gedaan. Bedankt dat ik een dagje mee mocht!

Ben je ook enthousiast geworden? Alle hulp is meer dan welkom. Zowel bij het ophalen van de groentes op de markt als tijdens het koken. Je kan natuurlijk ook gewoon aanschuiven bij het diner elke woensdagavond om 18:30u.

Dit was het laatste deel van mijn blog over Groenten Zonder Grenzen. Lees ook het eerste deel: Grenzeloos enthousiasme achter Groenten Zonder Grenzen en het tweede deel: Gat in de markt

Meer verhalen