GROENTEN ZONDER GRENZEN 1

Grenzeloos enthousiasme achter Groenten Zonder Grenzen - Deel 1

“Ik heb geen verdienmodel”, vertelt Myrthe me heel stellig. Binnen tien minuten heeft ze me helemaal ingepakt en overtuigd van het feit dat je een tof plan neer kan zetten zonder verdienmodel en zonder doelgroepbepaling: Groenten Zonder Grenzen is een wekelijks gratis diner op de Kipstraat waar wordt gekookt met producten van de markt die anders in de container belanden. 

Myrthe van Groenten Zonder Grenzen
“In mijn werk loop ik er tegenaan dat mensen wel gezond willen leven, maar het moeilijk vinden vanwege gebrek aan tijd en geld. Ook zie je in de stad heel veel eenzaamheid. Het leven hier toch minder persoonlijk, mensen hebben bijvoorbeeld minder contact met hun buren. Ik wilde daarom een plek creëren met nul barrière waar mensen kennis maken met anderen én gezond en lekker eten. Tegelijkertijd wilde ik ook het probleem van voedselverspilling aanpakken. Deze twee aspecten bleken zo goed bij elkaar te passen! 

Samen met mijn vriend ben ik aan het einde van de dag met een kruiwagen naar de markt gegaan om te vragen of we de producten mee mochten nemen, die anders in de container belanden. We kwamen met een kruiwagen vol terug! In het Huis van de Wijk op de Kipstraat mochten we de keuken gebruiken en daar kookten we gewoon een diner van die producten. En de rest liep vanzelf: ‘Eigenlijk heb ik gewoon heel veel geluk gehad’.” Hoor ik haar zeggen, maar daar geloof ik niet in. Haar enthousiasme is aanstekelijk, geen wonder dat ze mensen aantrekt.
 
Iedereen is welkom bij de diners: “Ik wilde geen doelgroep afbakenen, want dan wordt het ook niet groter dan een doelgroep. Terwijl iedereen iets van elkaar kan leren. Doordat er zoveel verschillende groepen komen: ouderen, jongeren, vluchtelingen, enz, ontstaat een fusie en mensen raken geïnspireerd om elkaar te helpen! Zo kwam een vriend die rechten heeft gestudeerd toevallig naast iemand te zitten die een advocaat nodig had maar die niet kon betalen. Hij heeft hem ermee kunnen helpen. Maar er zijn bijvoorbeeld ook vluchtelingen die Nederlands willen leren en ouderen die heel graag over de Nederlandse taal praten. Ik merk dat mensen milder worden naar groepen waar ze niets vanaf weten, als ze die leren kennen.” 

Myrthe Groenten Zonder Grenzen

De gerechten zijn vegan en dus voor veel diëten toegankelijk. Het gezonde aspect van haar plan komt niet uit de lucht vallen. Ook de naam is een knipoog naar Artsen Zonder Grenzen. Ze is zelf arts-onderzoeker maar kijkt graag breder dan ziekenhuiszorg alleen.

Binnenkort vertrekt ze naar Brazilië om daar een tijdje te wonen en werken. Hopelijk zal Groenten Zonder Grenzen dan door iemand anders worden voortgezet. Myrthe zoekt momenteel nog een of twee coördinatoren die het zouden willen overnemen.

Ben je ook enthousiast geworden? Alle hulp is meer dan welkom. Zowel bij het ophalen van de groentes op de markt als tijdens het koken en het coördineren. 

In mijn volgende blog ga ik mee naar de markt om groenten te redden en te praten met de marktkooplui.  

De Platte Stad op pad met Groenten Zonder Grenzen

Meer verhalen