GROENTEN ZONDER GRENZEN 2

Gat in de markt - Deel 2

“We hebben nog nooit regen gehad op dinsdag”, vertelde Myrthe me tijdens onze eerste ontmoeting. Dit had ze meteen moeten afkloppen want het is dinsdagmiddag - vier uur - en de druppels vallen naar beneden. Terwijl ik op Myrthe wacht zie ik ineens twee kruiwagens staan met een voorraadje limoenen. Dat kan niet missen. Vandaag mag ik mee voedsel redden van de markt. 

Kruiwagens op de markt De Platte Stad Groenten Zonder Grenzen

De crew is vandaag met z’n drieën, dus ze moeten haasten om op tijd alle producten op te halen. De marktkoopmannen willen na een lange dag naar huis en zullen niet eindeloos wachten. Gelukkig zijn ze al bekend op de markt en sommige kramen hebben een doosje klaarstaan.

Voedselverspilling Groenten Zonder Grenzen De Platte Stad

Ze doen hun rondje langs de kraampjes en ik ga in gesprek met de vuilnismannen: “Hoeveel ton wordt er weggegooid?” “10 ton per dag’ is het antwoord”. Ik schrik daarvan: “Vind je dat niet zonde?” “Ja, maar wat moet ik er dan mee?” Ook de marktmannen vinden het zonde om hun waar weg te gooien, iets waar ik eerder niet bij stil stond. Aan de andere kant is het voor hen ook het einde van een lange dag, ze zijn moe. Ook voor hen is Groenten Zonder Grenzen een uitkomst omdat ze dan weten dat hun waar, waar ze heel de dag hard voor werken, goed terecht komt.

Hoe voelt waste voor marktkooplui? De Platte Stad

Myrthe vertelt dat ze in het begin naast de grote vuilcontainer stonden, zo konden ze de producten direct ‘redden’. Maar een van de marktsuppoosten was het daar niet mee eens vanwege overlast van ‘rapers’: Mensen die op de markt op zoek zijn naar gratis producten. Gevolg voor Groenten Zonder Grenzen is dat ze nu langs de kramen moeten om te vragen of er eten over is. Dat werkt een stuk minder efficiënt en bovendien weten ze niet zeker of de producten echt waste zijn of worden meegeven om het project een warm hart toe te dragen. Ook is het voor betalende klanten verwarrend om te zien dat er producten worden meegegeven.

Container voor voedselwaste op de markt Rotterdam De Platte Stad

Als we de producten even alleen hebben gelaten, spotten we zo’n ‘raper’ die door de producten graait. “Zijn deze gratis?” Vraagt ze. Myrthe legt uit dat het voor het diner is en nodigt haar uit om langs te komen. Myrthe ziet het initiatief juist als oplossing voor de rapers: "Als ze weten dat er iedere week een gratis diner in de buurt is, zullen ze minder snel langs de markt gaan."

Ik blijf het een gek idee vinden dat producten tot vijf uur waardevol zijn en daarna in een klap hun waarde verliezen. In hoeverre is Groenten Zonder Grenzen concurrentie van de markt? Als mensen hun producten aan het einde van een marktdag gratis meekrijgen, zal er overdag misschien minder worden gekocht. Aan de andere kant wordt er hoe dan ook eten weggegooid en mensen gaan op het tijdstip naar de markt dat hen uitkomt. Volgens mij springt Groenten Zonder Grenzen precies in dat gat in de markt.

Markt Rotterdam voedselverspilling Groenten Zonder Grenzen De Platte Stad

Er is te veel waste tegenover te weinig kruiwagens, dus we gaan nog een tweede keer heen en weer. En dan te bedenken dat dit nog maar een fractie is van wat er in totaal wordt weggegooid. Inmiddels is het donker geworden, de markt loopt leeg, dus het is tijd om naar huis te gaan. 

Ik denk nog even door over de markt na de markt en op welke manier meer mensen ervan kunnen profiteren. Het concept van Groenten Zonder Grenzen kan in principe in iedere stad, buurt en dorp worden overgenomen. Je hebt een kruiwagen nodig, de markt, een plek om te koken en publiek. Zo simpel. 

De Buit

In mijn volgende blog is het eindelijk tijd voor het eindresultaat en eet ik mee op de Kipstraat. Je leest ook wat er gebeurt met de producten die daarna nog overblijven. 

Ben je ook enthousiast geworden? Alle hulp is meer dan welkom. Zowel bij het ophalen van de groentes op de markt als tijdens het koken en coördineren.
 

Meer verhalen