BOKTOBERDINER

Wel eens bokkenvlees gegeten? Waarschijnlijk niet. Het vlees is best zeldzaam. Wel eens geitenkaas gegeten? Waarschijnlijk wel. Dit is precies het probleem waar we tijdens het boktoberdiner bij stil staan. Voor de productie van geitenmelk moeten er natuurlijk geitjes worden geboren. De vrouwelijke gaan zelf ook weer melk produceren maar de mannetjes zijn grof gezegd overbodig. Om aandacht te vragen voor dit probleem organiseerde Guustronomie samen met koopeengeit.nl een diner waar de bok de ster is!

En bij bokkenvlees denk je natuurlijk onmiddelijk aan bokbier. Kaapse Maria verzorgde de bijpassende biertjes. Bedenk daarbij dat ieder gerecht werd verzorgd door een andere bekende Rotterdamse chef en je raadt het al: het werd een feestje. 

Chefs Boktoberdiner

 

We werden ontvangen met een bocktail in de prachtige vestiging van Kaapse Maria. Ik ben er zelf fan van om met z’n allen aan een lange tafel te zitten, zo kom je altijd wel in gesprek met onbekende. En iedereen heeft een goed verhaal. 

Mathilde met bocktail

Tijd voor de amuse! Gemaakt door Dertien en dat proef je, een taco met super mals bokkenvlees, mijn eerste kennismaking met de bok is niet verkeerd. Daarna komt Paul, de slager van Wild Vleesch langs met stukjes gedroogde bok. Met trots vertelt hij hoe de bok heeft geslacht en verdeeld. “Van kop tot staart”, vertelt hij, “want bij mij wordt al het vlees gebruikt, niet alleen de standaard biefstukjes.” Fijne filosofie! Voor een stukje echt verantwoord vlees kun je bij hem terecht op de Oogstmarkt!

Paul van Wild Vleesch

Amuse Dertien Boktoberdiner

Ik gluur even in de keuken en zie rijen dim sum klaarstaan. Gemaakt door Nixy en Lexy die je waarschijnlijk nog kent van de ontbijtbar. Ze omschrijven hun kookstijl als modern Chinees, een hele uitdaging in de conservatieve Chinese keuken. Ze hebben drie verschillende dim sum bereidt, gevuld met bok. Het is echt heel lekker, vooral de Bokpau: een zoete dimsum met draadjesachtig vlees (dit zijn waarschijnlijk niet de officiele termen, excuses daarvoor). Het bijpassende biertje is de Kaapse Noor, Genevieve van Kaapse Maria vertelt hoe het brouwproces van bokbier werkt en waarom ze, eigenwijs als Kaapse Brouwers zijn, geen bokbier hebben gekozen bij het gerecht. Maar wel een Kaapse Noor, gebrouwen samen met een van de beste bierbrouwers uit Noorwegen. Het is ze onmiddellijk vergeven. 

Bokchoi en Kaapse Noor Boktoberdiner


Het diner is trouwens meer een evenement dan een formeel diner, kenmerkend voor de diners van Guustronomie. Voor elke gang gaat het woord naar de chef en de brouwer en is er interactie met de keuken. Zo loop ik even de tuin in waar de chefs net vis aan het roken zijn voor het gerecht van DJ, bekend van Bird. Ik hoor je hardop denken: vis? Yep, deze creatieve chef maakt bokking. De gerookte haring is super zacht en smelt op je tong. Echt. Het biertje hierbij is de Affumicator van brouwerij Ganstaller. Hij smaakt uiteenlopend van rookworst naar caramel. De sterke rooksmaak overheerst, goede combi met de vis. 

Bokking

Tijd voor bokkenvlees! De chef van Kaapse Maria maakt bokkensaté. Ik had verwacht dat bokkenvlees een hele uitgesproken smaak heeft maar eigenlijk is het best mild. Als taalliefhebber heeft dit bijpassende biertje mijn hart te pakken: ‘Sexy Mother Bocker’. Ik weet niet of taal een juiste beoordeling is voor het proeven van bier, maakt niet uit.

Sexy Mother Bocker

Het dessert is weer een woordgrap. We krijgen namelijk een ouderwetse bokkepoot. Met erbij een zwaar vanille Rhum bockbiertje van Brouwerij Hoop. Een hele bijzondere smaak! Erg lekker.

Chefs van het Boktoberdiner

Wat mij opvalt is dat de chefs zelf genieten van het koken. Een stel vrienden in de keuken, lijkt het. De sfeer is inmiddels zo informeel dat het voelt alsof ik met een grote familie aan het kerstdiner zit.

Hart Bok

Het eten, lekkere biertjes en ontspannen sfeer hebben echt gezorgd voor een geslaagde avond. Guus heeft talent om veel toffe mensen, met een visie, die goed samenwerken, samen te brengen. Dat hebben ze goed voor elkaar gebokst!

Graat

Wil je ook een keer bokkenvlees proberen? Kijk even op www.koopeengeit.nl! Benieuwd naar de diners van Guustronomie? Bekijk zijn website voor het eerstvolgende event.

Meer verhalen